Az üzleti világban való sikeres kommunikáció kiemelkedő fontosságú. Azonban nem elég pusztán beszélnünk vagy hallgatnunk; az igazán hatékony kommunikáció alapja az asszertív kommunikáció. De mi is az az asszertív kommunikáció, és miért olyan fontos a fejlesztése az...
Glikémiás index használata a diétában
Legutóbbi bejegyzések
Cselezd le az időt: Az okosórák kifinomult világa
Az okosórák az elmúlt években rohamos fejlődésen mentek keresztül, és ma már sokak számára elengedhetetlen kiegészítővé váltak. Ezek a kisméretű eszközök nem csupán az időt mutatják, hanem számos más funkciót is ellátnak, amelyek megkönnyítik mindennapi életünket. Az...
Ipari címke fajták és használatuk – íme, a legfőbb típusok
Az ipari címkék elengedhetetlenek a modern gyártási és logisztikai folyamatokban. Ezek a címkék nem csupán az árucikkek azonosítására szolgálnak, hanem információk hordozásával segítik a hatékonyabb gyártást, követést és raktározást. Az ipari címkék különböző...
Korszerű plasztikai beavatkozások a szépségért és egészségért
A plasztikai sebészet az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ma már rendkívül korszerű eljárásokat alkalmaz a páciensek szépségének és önbizalmának fokozása érdekében. Az alábbiakban megvizsgáljuk néhány kiemelkedő korszerű plasztikai műtétet,...
Lézer használata a fogászatban? Igen, méghozzá számos területen!
A fogászatban már hosszú ideje alkalmazzák a lézerterápiát különböző kezelésekre és eljárásokra. A lézer technológia előnyei közé tartozik a kevesebb fájdalom, a gyorsabb gyógyulás, a jobb precizitás és a kisebb szövődmények kockázata. Ebben a cikkben bemutatjuk,...
A glikémiás index használata a diétában elengedhetetlen. Nemcsak azoknak lehet jó, ha tudják, hogy milyen mértékben emelkedik meg a vércukorszintjük táplálkozáskor, akik fogyni szeretnének. Többek között az IR-rel diagnosztizált embereknek, valamint a cukorbetegeknek is a GI-re kell támaszkodniuk életmódváltáskor. De mi is pontosan a glikémiés index, és hogyan segítheti meg a fogyókúrázók életét? Lássuk a cikket!
A glikémiás index mindennek az alapja
Sokan a kalóriaszámlálásra esküsznek, míg mások azt mondják, hogy bármit lehet enni, csak mértékkel. Megint másik az időszakos böjtölést vagy a 160 gramm szénhidrát diétát követik, és az igazság, hogy mindegyik beválhat. Hiszen ahány személy, annyiféle megoldás létezhet, mindenkinek más működik a mindennapokban, amelyet bele tud iktatni az életvitelébe.
A glikémiás index fogalma körülbelül 5-10 éve került be a magyar köztudatba. Szerencsére kis hazánkba is egyre többször jutnak el a modern táplálkozástudományi fogalmak, és sok magyar ember alkalmazza a GI-t a fogyáshoz, életmódváltáshoz.
Lássuk, mit is jelent a GI!
A glikémiás index lényege
A glikémiás index tulajdonképpen egy skála, ami 0-tól 100-ig terjed. Ezen a skálán a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek különböző helyeken helyezkednek el. Például a fehér kristálycukor kimdondható, hogy 100-as számot kapna a listán. Míg az eritritol 0-át, ami az egyik legegészségesebb édesítőszer. A skálán való elhelyezkedés attól függ, hogy az adott élelmiszer milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet fogyasztása után. A kristálycukor hirtelen nagyon magasra emeli, majd nem sokkal a lebontása után a görbéja visszazuhan. Így van ez minden egyszerű szénhidráttal, ezért van az, hogy a tészták vagy péksütemények hirtelen telítenek, de 1-2 órával a fogyasztásuk után már újra éhesek vagyunk.
Ezzel szemben azok a szénhidrátok, amelyek egyenletesen szívódnak fel nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Ezek a skála 50-es szintje alatt helyezkednek el, ilyenek pl. a citrusfélék a gyümölcsök közül, vagy például a bulgur és a quinoa is egészséges szénhdirátok.